Cine a inventat înghețata. De la regalitate la străzile Italiei!

Cine a inventat înghețata. De la regalitate la străzile Italiei!
Cine a inventat înghețata. De la regalitate la străzile Italiei!

Înghețata reprezintă unul dintre deserturile preferate în special de către copilași. Însă știați cum a luat naștere acest desert?

Aflați din rândurile următoare cum a luat naștere mai exact, înghețata, dar și care era modul de preparare al acesteia, în trecut. În plus, descoperiți și o rețetă de înghețată sandwich, pe care cu siguranță o veți savura cu multă plăcere.

Cine a inventat înghețata

Citește și: Cine a inventat micii. Descoperirea și evoluția miciilor, inventatorii care au transformat această mâncare într-o tradiție culinară!

Cine a inventat înghețata[Sursa foto: freepik]

Citește și: Cine a inventat jeleurile. Pentru mulți oameni gelatina era considerată echivalentul culinar al plasticului

În urmă cu aproximativ 4000 de ani, persoanele care aveau o stare financiară foarte bună, foloseau case de gheață, pentru a își răci alimentele pe care doreau să le consume. În schimb, în secolul 5 i. Hr., grecii alegeau să amestece gheața cu mierea și fructele, pentru a realiza conuri de gheață, pentru a le vinde în Atena.

Persanii au fost cei are obișnuiau să consume deserturi în perioada verii. Aceștia aveau nenumărate metode bine puse la punct, pentru a-și păstra alimentele reci, în frigidere, pe care le răcoreau în mod natural. Tot aceștia erau cei care își preparau un desert realizat din apă de trandafiri și fidea, pe care mai apoi le amestecau cu fructe și șofran.

cine a inventat inghetata

Citeste si: 3 Tipuri de compoziții pentru șnițele de pui

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Acest preparat a evoluat, iar în prezent de numește „faloodeh” și reprezintă un amestec de amidon de făină cu apă, apă de trandafiri și lămâi. Prin urmare, povestea înghețatei a apărut încă din secolul IV i.

Hr., atunci când Împăratul roman Nero a ordonat să se aducă gheață din munți, pentru ca mai apoi să o amestece cu fructe.

Alte teorii susțin că cei care au inventat înghețata sunt chinezii, datorită faptului că foloseau zăpadă și salpetru pentru a răci siropurile pe care le turnau în containere. În momentul în care sarea începea să aibă efect asupra gheții, aceștia serveau preparatul.

Rețetele de înghețată au evoluat din ce în ce mai multe de-a lungul timpului, din momentul în care acest preparat a ajuns în Italia și în Franța. Acum mult timp, înghețata reprezenta o noutate culinară, fiind o specialitate destinată în special persoanelor mai înstărite din societate.

reteta de inghetata sandwich

Rețeta de Înghețată sandwich

Ingrediente

Veți avea nevoie de următoarele ingrediente: pentru înghețata de vanilie : 3 gălbenușuri, 300 ml de frișcă lichidă, 150 g de zahăr și o esență de vanilie, pentru 20 de bucăți de prăjiturele : 150 g de unt, un ou, 100 g de zahăr, aproximativ 250 g de făină, jumătate de linguriță de praf de copt, cipsuri de ciocolată sau ciocolată tocată și 2 linguri de cacao, pentru decor : 100 g de ciocolată și 50 ml de ulei.

inghetata cu ciocolata

Citeste si: Cu ce se mănâncă PAPAYA. Fructul mexican poate ajunge să cântărească chiar și 10 kg

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Mod de preparare

Tot ce trebuie să faceți este să începeți prin prepararea înghețatei. Veți sparge ouăle și le veți separa albușurile de gălbenușuri. Puneți peste gălbenușuri, jumătate din cantitatea de zahăr, iar apoi le veți freca cu ajutorul unei linguri. Rezultatul se va adăuga la bain-marie și îl veți ține la fiert, până în momentul în care se va îngroșa puțin, în timp ce veți mai amesteca.

Apoi vom bate spumă albușurile cu restul de zahăr, dar și cu un praf de sare, până când acestea nu se vor dezlipi de castron, în momentul în care îl vom întoarce. Batem și frișca lichidă, peste care vom adăuga amestecul de gălbenușuri, doar după ce s-a răcit, împreună cu albușurile bătute spumă și o esență de vanilie. În acest timp, vom continua să amestecăm și vom turna și compoziția de înghețată într-un vas dorit de noi, pentru a o introduce la congelator.

În cea ce privește prăjiturelele, vom mixa pentru câteva minute untul, cu oul și cu zahărul, peste care vom adăuga praful de copt și făina. Rezultatul nu a trebui să se dezlipească de degete și se va introduce la frigider, pentru timp de o oră. Apoi ne vom unge mâinile cu ulei și vom începe să formăm biluțe din aluat, cu ajutorul unei lingurițe, pe care le vom așeza pe hârtia de copt. Le vom aplatiza ușor, le vom adăuga și câteva bucățele de ciocolată pe deasupra și le dăm la cuptor pentru aproximativ 10-15 minute, la foc mic. În momentul în care au devenit arămii deasupra, le puteți scoate.

Apoi vom trece și la topirea ciocolatei, împreună cu uleiul. Între cei doi biscuiți, vom pune o lingură de înghețată și vom glazura sandwich-ul pe jumătate. Înghețata se mai pune la congelator pentru o jumătate de oră.

Rețeta de Înghețată sandwich este gata și o puteți servi. Poftă bună!

retete de inghetata de casa



Citește și:

7 pași pentru a obține un bronz frumos și sănătos

Patrick și Virginia, discuție în camera roșie. De ce crede tânăra că Patrick este supărat. „Chiar crezi că părerea mea contează în momentul acesta?”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Cine este și câți ani are Selen Uçer, actrița care joacă rolul Songül în serialul Tablou de familie! Iată cum arăta celebra actriță la început de carieră, în urmă cu două decenii

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies