Cum gestionăm vacanțele copiilor cu părinți divorțați. „Depinde în ce stadiu au rămas partenerii”

Cum gestionăm vacanțele copiilor cu părinți divorțați
Cum gestionăm vacanțele copiilor cu părinți divorțați

Pentru multe persoane aflate în divorț este greu să creeze o relație cu copilul, deoarece acesta este nevoit să rămână la unul dintre părinți, iar celălalt ar face tot posibilul ca cel mic să nu se detașeze de el. Din acest motiv, în cele mai multe cazuri, unul dintre părinți îl va întoarce pe copil împotriva celuilalt părinte, doar din frica de a nu îl pierde.

În cadrul emisiunii „Dimineța cu noi”, Gabriela Maalouf, psiholog, a discutat despre vacanțele copiilor care au părinții divorțați și despre pașii pe care trebuie să îi urmeze, deoarece, în situația respectivă, fericirea celui mic trebuie pusă pe primul loc.

Citeste si: Ce efecte are social media asupra copiilor. „Timpul de reconectare este esențial”

Cum gestionăm vacanțele copiilor cu părinți divorțați
Cum gestionăm vacanțele copiilor cu părinți divorțați[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Cum ne învățăm copilul să aibă un stil de viaţă sănătos. „Copiii învață din exemple”

Cum gestionăm vacanțele copiilor cu părinți divorțați

Psihologul a declarat, în cadrul emisiunii „Dimineața cu noi”, despre vacanțele copiilor care au părinții divorțați și despre cum trebuie aceștia să se organizeze, deoarece este important să pună pe primul loc dorințele celor mici.

Există cinci pași foarte importanți, de care trebuie să se țină cont de fiecare dată când se planifică o vacanță, cum ar fi: să planifici la timp, să îi dai timp copilului, să nu folosești copilul împotriva fostului partener, iar ultimul și cel mai important, să fii prezent atunci când ești cu cel mic în vacanță, deoarece contează foarte mult ca cel mic să se simtă bine.

,,Depinde cum a fost divorțul, depinde în ce stadiu au rămas partenerii, depinde de foarte multe alte lucruri. Ca să rămânem la vacanță și la starea de bine a copilului hai să spunem că ar exista un set de reguli, de pași, pe care am putea să îi facem, astfel încât vacanța copilului să fie una plăcută, dar și cea a adulților, că suntem cu toții oameni și trebuie să ne gândim la binele tuturor.

Primii cinci pași, sunt niște pași pe care oricine îi poate face, divorțat sau nedivorțat, dar în special când vorbim de parteneri divorțați, pașii aceștia sunt foarte importanți. Să planifici la timp, să îi dai timp copilului, să nu folosești copilul împotriva fostului partener, să îi asculți dorințele copilului și cel mai important, să fii prezent atunci când ești cu cel mic în vacanță”, a declarat psihologul.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Dacă părinții au decis să meargă pe drumuri separate, este foarte important ca cei doi să nu organizeze vacanțe împreună cu copiii, deoarece aceștia își pot crea anumite speranțe și se vor gândi că se împacă. Divorțul este un moment sensibil pentru multe persoane, mai ales când este un copil la mijloc, din acest motiv este bine să gestionezi situația foarte bine, încât copilul să poată sta în egală măsură cu ambii părinți.

 „Este important pentru toată lumea să știe ce face în vacanță, astfel încât cheltuielile, starea de bine, să fie în parametrii normali. Când ești divorțat ar trebui să știi unde merge copilul, dacă merge la munte, merge la mare, merge cu mama, merge cu tata, să planifici. Dacă nu se poate întâmpla asta, trimite copilul într-o excursie, într-o tabără, cumva vacanța să rămână, planifică din timp unde și cum petrecere copilul măcar o săptămână din toată vacanța asta de vară, acesta este un pas foarte important.

Divorțul este un moment sensibil în viața tuturor și atunci el procesează mai greu și să îi dai timp copilului înseamnă să te gândești cum trece el prin emoția asta, nu aș recomanda să se facă o excursie, sau o vacanță împreună ca nu cumva să îi dai copilului speranța, copiii au gândirea asta magică, că la un moment dat părinții se vor împăca, și atunci dă-i copilului timp să se obișnuiască cu ideea și pentru că ai planificat din timp se obișnuiește cu ideea că merge o săptămână cu mama, o săptămână cu tata. Atunci când suntem separați punem presiune pe copil, cumva folosim copilul ca o monedă de schimb, noi în capul nostru avem impresia că îl pedepsim pe partener, dar de fapt pedepsim copilul, care este singurul, unicul pedepsit din povestea asta cu folositul”, a declarat psihologul Gabriela Maalouf.

Citeste si: Când e bine să apelați la terapie de cuplu. 5 momente în care trebuie să acționați

Cum gestionăm vacanțele copiilor cu părinți divorțați
Cum gestionăm vacanțele copiilor cu părinți divorțați[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Care sunt problemele glandei tiroide la copii. „Apare la naștere”

Trebuie să fim foarte atenți la dorințele copiilor

În anumite situații, cei mici vor alege să petreacă mai mult timp cu unul dintre părinți, deoarece este posibil să aibă o conexiune mai bună cu mama, sau cu tatăl, iar în aceste momente, părinții vor face tot posibilul să îi atragă pe copii de partea lor, iar acest lucru nu este benefic pentru nimeni.

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Cel mic trebuie lăsat să aleagă cu cine își dorește să stea, deoarece la mijloc este fericirea lui și starea lui de bine. Contează foarte mult ce fel de conexiune a reușit să lege cu unul dintre părinți, iar, automat, își va dori să petreacă mai mult timp cu cei care îi oferă ceea ce își dorește, din toate punctele de vedere.

„Când vine vorba să întrebăm copilul ce își dorește să facă în vacanță, intervine orgoliul, deoarece s-ar putea ca copilul să spună ca vrea două săptămâni cu tatăl sau două săptămâni cu mama și cu persoana cu care a stat mai puțin, își va dori ca în vacanță să meargă un pic mai mult. Acolo trebuie să îți calci un pic pe orgoliu. Dacă tot l-ai luat în vacanță sau ai și tu vacanța ta separată, sau nu neapărat, cei mai mulți oameni își fac vacanța sau concediul împreună cu copilul și își doresc și ei, și încep să ceară, iar noi, fiind divorțați, le facem celor mici poftele, ca nu cumva să se supere sau să își dorească să meargă la ceilalți”, a spus psihologul.

Citeste si: De ce te lovește copilul tău. ”Cantitatea timpului este mai puțin importantă, decât calitatea timpului petrecut cu copilul.”

Cum gestionăm vacanțele copiilor cu părinți divorțați
Cum gestionăm vacanțele copiilor cu părinți divorțați[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Care sunt elementele literaturii pentru copii și de aceștia ar trebui să citească?



Citește și:

Cum să prepari înghețată dietetică la tine acasă

Cum ne învățăm copilul să aibă un stil de viaţă sănătos. „Copiii învață din exemple”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies