Plăcinta cu mere este unul dintre cele mai gustoase deserturi ale românilor, iar mireasma pe care o lasă după ce este preparată este una incomparabilă, care ne aduce aminte de bunicii noștri și de frumoasele amintiri din copilărie.
Dacă îți dorești să prepari o plăcintă exact ca cea a bunicii, iată care este ingredientul secret de care ai nevoie pentru a schimba rețeta!
Citește și: Rețetă de pastramă cu mămăligă. Unul dintre ingrediente o să facă diferența!
Cum să prepari cea mai bună plăcintă cu mere
Cu toții simțeam în copilărie mirosul puternic de la plăcinta bunicii cu mere, iar atunci ne simțeam cu adevărat acasă.
Există un ingredient secret pe care gospodinele din ziua de astăzi nu îl mai folosesc. El schimbă în totalitate aroma desertului. Este vorba despre smântână, iar dacă o vei adăuga în compoziție, plăcinta va avea același gust ca cea a bunicii.
Dacă vrei să prepari plăcinta cu mere ca la bunica, trebuie să știi că rețeta corespunde unei tăvi de 30×32 cm!
Citește și: Rețetă delicioasă de friptură cu sos de piper. Un preparat franțuzesc perfect pentru o masă rapidă!
Ingrediente pentru aluat
500 g făină.
200 g unt.
150 g zahăr.
2 gălbenușuri medii.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
1 plic praf de copt.
200 g smântână.
coaja rasă de la 1 portocală.
1 linguriță suc de portocală.
Ingrediente pentru umplutură
1, 5 kg mere.
1 lingură cu vârf scorțișoară.
125-150 g zahăr.
50 g unt.
Cum prepari plăcinta cu mere
Mod de preparare aluat
Pentru prepararea aluatului se pune făina într-un vas încăpător, se înglobează untul, la temperatura camerei, în făină, iar apoi se adaugă restul ingredientelor în următoarea ordine: gălbenușurile bătute cu furculița, zahărul, praful de copt, smântâna, coaja rasă de portocală și sucul de portocală.
Apoi se frământă compoziția până la obținerea unui aluat elastic. În funcție de nevoie, se mai adaugă puțină făină două sau trei linguri și se frământă aluatul.
Se împarte aluatul în două părți egale, se învelesc într-o folie de plastic alimentară și se lasă la frigider timp de aproximativ o oră.
Se tapetează cu făină masa de lucru și se întinde prima bucată de aluat cu sucitorul până la obținerea unei foi groase de 6-7 mm grosime.
Mod de preparare compoziție
Pentru compoziție merele se dau pe răzătoarea cu găuri mari și se storc de zeamă, se adaugă zahăr și scorțișoară în mere, se topește untul separat, iar ulterior se adaugă în compoziția cu mere.
Compoziția se se călește la flacără mică, timp de 10 minute, iar apoi se lasă la răcit.
Mod de preparare plăcintă cu mere
Umplutura rece cu mere se distribuie uniform peste prima foaie de aluat, se întinde cu sucitorul a doua bucată de aluat, până se obține o foaie groasă de 6-7 mm grosime.
Apoi, se acoperă umplutura de mere de pe prima foaie de aluat cu cea de-a doua foaie de aluat, se înțeapă a doua foaie de aluat cu furculița, în fiecare loc, se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius, și se dă plăcinta cu mere la cuptor pentru aproximativ 35 de minute.
Desertul poate fi servit atât cald, cât și rece și se poate orna cu diferite produse, în funcție de propriile preferințe. După ce ați urmat acești pași, este gata și se poate servi împreună cu întreaga familie. Poftă bună!
Citește și: Cum să faci un aluat de papanși perfect. Gospodinele pricepute folosesc acest truc