Cum să te înțelegi cu un adolescent. „Să resetăm sistemul de limite și reguli”

cum sa te intelegi cu un adolescent
Cum să te înțelegi cu un adolescent

Părinții care au copii la vârsta adolescenței, se confruntă cu mari dificultăți în ceea ce privește relaționarea cu aceștia. Perioada aceasta este una destul de complicată și dificilă pentru orice copil, de aceea un părinte trebuie să știe să gestioneze situația.

În cadrul unei emisiuni, Yolanda Crețescu, psiholog clinician și psihoterapeut alderian, a explicat cum trebuie să se comporte părinții cu adolescenții lor, dar și care este abordarea în ceea ce privește regulile.

Cum impunem reguli unui adolescent

tehnici de comunicare cu copiii
Tehnici de comunicare cu copiii[Sursa foto: pexels]

Citeste si: Cum poți crește imunitatea copilului. „Vaccinarea este un scut!”

Specialistul a declarat că vârsta adolescenței este dificilă, deoarece este cea a primelor începuturi pentru viața adultă.

Așadar, părinții sunt nevoiți să înțeleagă că fără etapa de încercare și eroare, copilul nu se poate dezvolta pentru ce urmează pe viitor.

„Cred că e important ca noi părinții să resetăm sistemul de limite și reguli. Dacă am avut niște reguli până în adolescență, care au venit din siguranță, din nevoia de a forma unele repere, acum lucrurile se schimbă. Avem nevoie și noi adulții să ne mutăm în spatele lor, să îi lăsăm pe ei întâi.

Limitele și regulile nu se formează la 14-15 ani, ci încep de la 0-5 ani. Dacă noi nu em făcut asta și l-am ținut super protejat, sau super liber, astăzi este mult mai greu, dar nu imposibil.”, a explicat psihologul.

Mai mult,  doctorul a  recomandat că părinții să fie foarte atenți la diferența dintre rugăminte și regulă. Este foarte important să existe o comunicare extrem de clară între părinte și copil.

De aceea, părinții sunt sfătuiți să vorbească cât mai deschis cu adolescentul, explicându-i cu exatitate care sunt regulile. Aceste limite și reguli nu reprezintă o îngrădire a libertății, deoarece nu există o viață fără reguli.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Un părinte autoritar, altul permisiv. Cât de toxic este acest comportament

cum sa comunici cu adolescentul tau
Cum comunici cu un adolescent[Sursa foto: pexels]

Citeste si: Cum facem față capriciilor unui adolescent. „A ajuns la un punct în care îți cere independența!”

Yolanda Crețescu a mărturisit că părinții trebuie să le explice adolescenților care sunt fricile lor, separând clar ideea de regulă. Spre exemplu, este recomandat ca adulții să le spună tinerilor de fricile pe care le au părinții legate de proprii copii: frica de anturaj greșit, frica de a nu învăța etc.

Psihologul recomandă ca uneori, părinții să  înlocuiască întrebarea „De ce?” cu întrebarea „Cum?”. În acest mod, îi vor provoca pe adolescenți să înțelegă cum pot ieși la capăt dintr-o anumită situație.

În multe familii există situația în care un părinte este autoritar, impunând reguli, iar celălalt mai permisiv, oferindu-i copilului o mai mare libertate. Acest comportament este extrem de nociv pentru copil, dar este evident că în spatele unei astfel de situații, există probleme ale cuplului.

„Pe copil îl bulversezi. El va înțelege că există o autoritate dată de puterea celui care câștigă, care impune și se sabotează foarte tare relația cu acel părinte. Relația cu părintele, de un sex sau de altul, e mult mai mult decât cel care impune regula. Acolo se formează niște modele de model masculin, feminin, relația dintre oameni. Copilul dacă vede o astfel de diferență, va înțelege că în viață, așa sunt relațiile.”,

a declarat specialistul.

Citește și: Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii"| Foto- kanald.ro

Citește și: Medicul acuzat că a amenințat un șofer, în trafic, face primele declarații. "M-am simțit amenințat. Regret enorm" Cum s-a petrecut, de fapt, incidentul- stirilekanald.ro

„Copilul învață de la tine” Cum este recomandat să comunici cu un adolescent

sfaturi pentru parinti cu copii adolescenti
Sfaturi pentru părinții cu copii adolescenți[Sursa foto: pexels]

Citeste si: Cum convingem copiii să ducă la bun sfârșit o sarcină. „Ia-l în glumă, fă-l să conștientizeze!”

Psihologul a subliniat importanța exemplului din partea părintelui. De asemenea, este extrem de important ca adolescentul să se lovească de mici dificultăți, pentru a realiza care este comportamentul potrivit pentru diverse situații.

„Nu folosim injuriile, nu folosim cuvintele nepotrivite. E foarte simplu de înțeles, copilul învață de la tine cum se rezolvă problemele în viață. O altă recomandare este să îi dăm și copilului oportunitatea să aibă o pierdere mică. Să ne dăm voie să plătim un preț, care pe moment este mare, dar copilul în momentul acela va învăța că este responsabil de acțiunile lui.”, a explicat pshilogul.



Citește și:

Ce este și ce beneficii are sarea celtică

Cum îți dai seama că ești într-o relație toxică. „În general, vorbim despre un abuzator și o victimă”

Pictorial de SENZAȚIE! Andreea Sasu a renunțat la haine și a pozat PROVOCATOR, în ultima lună de sarcină

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Ea este tânăra de 25 de ani care a murit după ce a căzut în gol cu liftul: ”Absurd, nu trebuia să fie așa”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii" | Foto

Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?


Cookies