Cura de detoxifiere toamna. Principii generale, beneficii, idei de meniu sănătos

Cura de detoxifiere toamna. Principii generale, beneficii, idei de meniu sănătos
Cura de detoxifiere toamna. Principii generale, beneficii, idei de meniu sănătos

Detoxifierea reprezintă eliminarea anumitor alimente uneori nocive pentru organism sau începerea unei diete cu reguli specifice. Cu siguranța ați auzit de detoxifierea cu sucuri sau de detoxifierea zahărului. De ce lumea preferă să o înceapă toamna?

Toamna este un anotimp care aduce schimbarea pentru mulți oameni. Tranziția naturală între vremea de vară extrem de caldă și uscată, cu vremea rece și umedă ne poate scade imunitatea destul de mult.

De ce toamna este un anotimp bun pentru a face cura de detoxifiere

Detoxifierea ajută organismul sa se pregătească pentru infecțiile sezoniere, cum ar fi gripa sau răcelile, presupunând un regim de viata sănătos.

Dacă va confruntați cu simptome precum nivelul scăzut de energie, oboseala, dureri de cap inexplicabile, dureri articulare, erupții cutanate, probleme de memorie si concentrare, unghii slăbite, alergii persistente, puteți lua in calcul urmarea unei astfel de diete, fiind benefică la fiecare schimbare de anotimp.

Citeste si: Cât timp se poate păstra carnea în congelator

Cura de detoxifiere toamna[Sursa foto: pexels]

Citeste si: Ce dietă să urmezi dacă slăbești greu. Care este soluția pentru tine

Principiile unei cure de slăbit toamna

Detoxifierea de  toamnă are rolul de a ajuta sistemul digestiv si procesele metabolice din corp. Principiile dietelor de detoxificare sunt renunțarea la alimente procesate, carne roșie, alimente cu multa sare, cu zahar, alcool sau cofeina.

Consumul de alimente bogate in fibre, ca orez brun, fructe si legume proaspete, peste, leguminoase, carne slaba, oua organice, ulei de măsline, nuci, semințe este foarte recomandat.

De asemenea, fructele si legumele trebuie sa fie din surse ecologice si de sezon. La acestea se mai adaugă consumul de plante si ierburi ce protejează ficatul, ca păpădie, ceai verde, alb, și negru, consumul de alimente bogate in vitamina C și minimum 2l de apă pe zi. Oamenii optează și pentru sucuri proaspete de fructe și legume.

Beneficiile majore aduse de o cură în această perioadă 

Citeste si: 3 Rețete de smoothie răcoritoare pentru zilele toride de vară

Cura de detoxifiere toamna[Sursa foto: Freepik]

Ca simptome tipice ale tulburării afective sezoniere se regăsește oboseala accentuată, dificultatea de concentrare, senzația de iritabilitate și tristețe, creșterea exagerată a poftei de dulce, scăderea interesului pentru activitățile zilnice, creșterea în greutate, și somnolența. Astfel, detoxifierea vine cu multe beneficii în sezonul rece.

Toamna ne pune la dispoziție multe legume și fructe, verdețuri proaspete care permit o alimentație echilibrată și sănătoasă. Bogată în vitamine, minerale, antioxidanți, fibre, și enzime deosebit de benefice sănătății umane.

Totodată, în această perioadă imunitatea noastră are de suferit, în care alimentația nu mai cuprinde atât de multă hrană naturală vie, în care vremea nefavorabilă nu ne mai permite să petrecem mult timp în aer liber.

Așadar, detoxificarea ajuta ca organismul să reziste mult mai ușor fluctuațiilor de temperatură, umezelii și infecțiilor respiratorii specifice acestui sezon. Un organism detoxificat asimilează mai bine nutrienții și face față cu succes factorilor care îi pot dăuna.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Un beneficiu pentru sănătate și pentru procesul de detoxificare îl are intestinul gros.

Atunci când sistemul devine plin cu toxine, se produce o acumulare de mucus de-a lungul peretelui intestinal. Deșeurile depuse în colon afectează în cele din urmă fiecare parte a corpului și poate apărea constipația. Așadar, organismul se regenerează, dar pentru asta trebuie sa fie curățat de toxine. Daca nu este detoxificat, procesul natural de refacere al organismului va fi ineficient.

Citeste si: 3 Mâncăruri ușoare de seară, ușor de preparat

Cura de detoxifiere toamna[Sursa foto: pexels ]

Citeste si: Rețetă de găluște cu prune. Arată senzațional în farfurie

Idee de meniu sănătos

Planul dietetic se adresează tuturor persoanelor care agreează consumul de fructe si legume,  si care își doresc să își detoxifice organismul. De asemenea, persoanele vegetariene pot urma un regim alimentar, carnea putând fi înlocuită cu tofu sau soia.

Un plan de detoxificare timp de 7 zile poate arăta astfel:

Luni

Puteți opta la micul dejun pentru fructe de goji, cu 200 ml suc natural de fructe. La prânz consumați supă de legume și 200 g salată de crudități, iar ca o gustare un pumn de nuci. Pentru cină se recomanda doi cartofi dulci copți sau fierți cu mirodenii precum busuioc, rozmarin sau curry.

Marți

Mic dejun poate consta in consumarea unei rodii, cu 200 ml suc natural de fructe. Pentru masa de prânz o supă cremă de spanac cu crutoane, mâncare de praz cu măsline, iar gustare după câteva ore sa fie doi morcovi. Pentru cine puteți manca spanac cu un albuș de la un ou fiert, cu un praf de sare.

Miercuri

Citește și: Cristian Comănici a pus ochii pe o concurentă de la ”Casa iubirii”: „Rămâne preferata mea”. Fratele Biancăi Comănici vrea să se însoare curând- kanald.ro

Citește și: EDU.ro Subiecte Istorie BAC 2024 și Subiecte Matematică BAC 2024: La ce oră se publică baremul?- stirilekanald.ro

In ziua a treia de detoxificare, consumați la micul dejun un grepfrut, si 200 ml suc natural de fructe sau smoothie. Pentru prânz o porție de paste integrale cu sos de roșii proaspăt și câteva măsline, cu o gustare de un fruct de sezon sau o limonadă cu o linguriță de miere. Cine poate consta într-o porție de ciuperci sote,  fasole sau mazăre.

Joi

Pentru mic dejun puteți manca unul sau doi pomelo, cu 200 ml suc natural de fructe.  Prânzul poate fi o supă de legume și 200 g salată de crudități, si ca gustare un pumn de migdale. Doi ardei copți și ciuperci cu mărar și usturoi vor fi perfecți pentru cina.

Vineri

In micul dejun pentru ziua a cincea sunt recomandate fructele de goji cu 200 ml suc natural de fructe. Pentru prânz o porție de paste integrale cu sos de roșii proaspăt și câteva măsline, iar pentru gustare un fruct sau o limonadă cu o linguriță de miere. Cina poate include doi cartofi fierți și răciți cu pătrunjel sau mujdei de usturoi.

Sâmbătă 

Micul dejun este o rodie,  cu 200 ml suc natural de fructe. Prânzul poate fi supă cremă de spanac, crutoane, mâncare de praz cu măsline, si ca gustare un pumn de nuci. Pentru cina puteți opta pentru spanac cu un albuș de la un ou fiert cu un praf de sare.

Duminică 

Pentru ultima zi de detoxificare, consumați un grepfrut, cu 200 ml suc natural de fructe. Masa de prânz puteți consuma o supă de legume, salată de crudități, iar ca si gustare doi morcovi. In final, cina consta in doi ardei copți și ciuperci cu mărar și usturoi.

Cura de detoxifiere toamna[Sursa foto: Unsplash]

Citeste si: Sfatul zilei de marți, 27 septembrie. Află ce zodie va întâmpina probleme în carieră



Citește și:

Idei de coafuri simple pentru nuntă

Cu ce se începe curățenia în casă. "A te intoarce intr-un loc care este curat si ordonat iti da o senzatie de bine”

OOPS! Andreea Mantea, cu trupul mai DEZGOLIT ca niciodată! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat TOT la vedere

Andreea Bălan, veste de ultim moment despre relația cu Victor Cornea, când toți credeau că se căsătoresc

Cum a gestionat Antonia un moment inedit pe scenă? Răspunsul artistei a cucerit publicul

Motivul pentru care Simona Pătruleasa nu își dorea să se căsătorească: „Nu mă așteptam...”

Alexandra și Gagea au dat cărțile pe față! „Vrei să punem punct? Eu plec acasă!” Iată ce și-au spus cei doi concurenți între patru ochi și ce decizie radicală au luat în privința relației lor

Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula acestuia


Cookies