Primăvara este cel mai potrivit moment din an pentru a vă recăpăta tonusul, buna dispoziţie şi forma fizică, eforturile pe care le presupune o cură de slăbire fiind minime, iar rezultatele maxime.
7. Cireşele sunt diuretice, laxative şi conţin pectine, fibre solubile care scad colesterolul sangvin şi ameliorează constipaţia. Flavonoidele antioxidante din compoziţia lor au proprietăţi antiinflamatorii, motiv pentru care cireşele sunt eficiente împotriva gutei, durerilor articulare şi sindromului premenstrual. Atenţie la cireşele de iunie, au un conţinut crescut de zahăr; nu depăşiţi 500 g/zi sau consumaţi-le ca aliment unic (2 kg/zi) în cadrul unui regim de detoxifiere (conţin 65-75 cal/100 g). În cireşe există sorbitol, un alcool al zahărului cu efect laxativ, odată ajuns în colon, acesta este supus fermentaţiei bacteriene, produce gaze şi balonare şi accentuează peristaltismul intestinal. Cireşele sunt mai sărace în vitamine şi minerale şi mai bogate în zahăr decât alte fructe.
Citeste si: De ce trebuie sa bei cafeaua de dimineata neaparat cu lapte! Uite ce zic nutritionistii!
8. Produsele lactate degresate şi iaurtul probiotic. Primăvara este anotimpul în care laptele de vacă, capră sau oaie are cea mai înaltă valoare nutritivă, deci profitaţi şi consumaţi în această perioadă caş, urdă, lapte, iaurt, lapte bătut, brânză proaspătă. Sunt bogate în calciu, vitamina A şi D, minerale şi proteine cu înaltă valoare biologică. Calciul din produsele lactate are biodisponibilitate crescută, accelerează metabolismul şi viteza de ardere a caloriilor şi se combină cu grăsimile alimentare, micşorându-le absorbţia intestinală. Alegeţi produsele lactate cu conţinut cât mai mic de grăsime şi cât mai bogate în zer, evitaţi brânzeturile fermentate şi caşcavalul. Culturile probiotice din iaurturi conţin fermenţi vii care ajută la echilibrarea florei bacteriene din intestin şi îmbunătăţesc funcţionarea întregului organism.
Citeste si: De sa nu mai mananci niciodata iaurt inghetat! Alege o inghetata in schimb!
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
9. Carnea de miel este o carne fină, savuroasă şi uşor de digerat, care nu dă alergii. Conţine mult fier, zinc şi vitamina B12 şi are doar 160 calorii/100 g cu condiţia să alegeţi bucăţi cât mai slabe (pulpă) şi să îndepărtaţi înainte de gătit toată grăsimea vizibilă. Grăsimea ovinelor conţine acid linoleic cu efect benefic, de prevenire a aterosclerozei – în consecinţă, carnea de miel este de preferat celei de vită.
10. Peştele alb, de orice fel, este un aliment cu multiple valenţe dietetice, uşor de digerat şi foarte nutritiv datorită conţinutului bogat de proteine de calitatea I (cu toţi aminoacizii esenţiali), vitamine (A, D, E, B12) şi minerale (fosfor, iod, potasiu). Alături de legumele de primăvară alcătuieşte un meniu complet şi foarte sănătos, substituind eficient carnea din dietă.
11. Oul conţine proteine etalon, vitamine liposolubile A, D şi E cu efect antioxidant, minerale (fosfor, calciu, fier) şi oligoelemente.
Are conţinut caloric scăzut şi proprietăţi anorexigene, adică inhibă eficient foamea cu doar 80 de calorii. Folosiţi cât mai des oul ca sursă de proteine (în locul cărnii, nu întâmplător Paştele se sărbătoreşte primăvara).sursa: adevarul.ro