Moșii de iarnă 2019. Biserica Ortodoxă pomeneşte sâmbătă, 2 martie, pe cei adormiți, marcând astfel „Moșii de Iarnă”.
Moşii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morţilor, în număr de şapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. De la căpătâiul celor adormiţi nu trebuie să lipsească Sfânta Cruce, candela, florile proaspete. Vasele cu tămâie şi lumânările reprezintă, la rândul lor, ofrande prin care sunt cinstiți cei plecaţi la viaţa veşnică.
Moșii de iarnă 2019.
În tradiţia populară există credinţa că, în această zi, sufletele morţilor coboară pe pământ, de aceea se dă de pomană mâncare gătită.
Moșii de iarnă 2019. În Transilvania se păstrează obiceiul ca pachetele duse la biserică să conţină, pe lângă vinul şi coliva obligatorii, bucatele preferate de cei pentru care se face pomana, plus o prăjitură cu specific local, mai exact un chec cu mere.
Moșii de iarnă 2019. Se mănâncă și se dau de pomană piftie și alte răcituri, potrivit unei vechi tradiții, care se mai păstrează în unele zone. Din acest motiv, sărbătoarea se mai numește și „Moșii de piftii".
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: 10 rețete celebre, inventate din greșeală. Poveștile celor mai faimoase preparate pe care le consumi astăzi
Citeste si: Rețetă de colivă, pas cu pas. Ce este bine să dai de pomană de Moșii de iarnă
Citeste si: Colaci cu ou. Bucate pentru Mosii de iarna
Moșii de iarnă 2019.
Pe 2 martie, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea morţilor, cunoscută sub numele de Moşii de Iarnă.
În această zi, lumea duce la biserică, pentru sfinţit şi împărţit, un colac mare, un blid cu colivă şi o sticlă cu vin, apoi merge la cimitir, curăţă mormintele şi împarte pomeni.