Pensionarii vor beneficia de un nou ajutor. Cine va primi 1.428 de lei de la 1 ianuarie 2023

Pensionarii vor beneficia de un nou ajutor. Cine va primi 1.428 de lei de la 1 ianuarie 2023
Pensionarii vor beneficia de un nou ajutor. Cine va primi 1.428 de lei de la 1 ianuarie 2023

Vești bune pentru pensionari! Începând cu 1 ianuarie 2023, de când se va majora punctul de pensie, va crește și indemnizația pentru însoțitor, care se acordă la cererea pensionarilor de invaliditate de gradul 1.

Așadar, la începutul anului 2023 va crește indemnizația pentru însoțitor care se acordă la cerere pensionarilor de invaliditate de gradul I. Aceasta va reprezenta 80% din valoarea punctului de pensie, egal cu 1.785 lei.

Citește și: Ce se întâmplă cu cei care nu locuiesc la adresa din buletin. Este vestea momentului în România

Pensionarii vor beneficia de un nou ajutor

În cazul pensiilor de însoțitor de invaliditate încadrați la gradul I, majorarea se face de la 1.269 lei, la 1.428 lei.

Indemnizația se va acorda, în afara pensiei, celor care beneficiază de pensie de invaliditate, dar nu și-au dorit asistent personal. Indemnizația pentru însoțitor se va acorda și în momentul în care persoanele trec de la pensia de invaliditate, la pensia pentru limită de vârstă.

Pensiile se majorează cu 12,5% de la 1 ianuarie 2023

Toate categoriile de pensionari români vor primi în plus, lunar, indiferent de valoarea pensiei cu 12.5% mai mult. În funcție de suma pe care fiecare pensionar o încasează, valoarea de care se va beneficia este diferită.

Pe data de 1 ianuarie 2023 va avea loc majorarea pensiilor, iar în momentul actual a început recalcularea tuturor pensiilor.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Spre exemplu, un pensionar care primește lunar suma de 1.000 de lei, va primi în plus cu 125 de lei mai mult, încasând din ianuarie 2023 suma de 1125 de lei.

Pentru punctul de pensie majorarea, care în acest moment este de 1.586

de lei, majorarea va fi cu 198 de lei mai mult, pensionarul primind suma de 1.784 de lei, iar un pensionar cu o pensie medie de 1.800 de lei va primi 2.055 de lei lunar.

Citește și: Creșterea ajutorului de deces în 2023. Ce sumă de bani se oferă în plus şi ce acte sunt necesare pentru primirea banilor

Pensionarii vor beneficia de un nou ajutor
Pensionarii vor beneficia de un nou ajutor[Sursa foto: shutterstock]

Ajutoare pentru românii cu pensii mici

Pe lângă această majorare de 12,5% pe care au stabilit-o guvernanții, pensionarii vor primi și un ajutor în funcție de pragul la care se încadrează.

Așadar, românii care au pensii sub 1.500 de lei vor beneficia de un ajutor de 1.000 de lei, 800 de lei pentru cei cu pensii intre 1500 si 2500 şi 600 de lei pentru cei cu pensii intre 2500 – 3000 de lei.

Totodată, coaliția a decis acordarea celei de-a 13-a indemnizații pentru persoanele cu handicap.

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

O altă decizie este ajutorul pentru plata facturilor la energie de 1.400 de lei. El se oferă pensionarilor cu vârsta de peste 60 ani și care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Impactul financiar al acestor ajutoare și a majorării este de 26,65 miliarde de lei.

„Hotărârea care s-a luat la nivelul coaliţiei a fost transpusă într-un act normativ. Este vorba despre Ordonanţa de Urgenţă 168 din 8 decembrie 2022, care legiferează acele hotărâri luate la sfârșitul lunii noiembrie şi, pe lângă majorarea punctului de pensie la noua valoare de 1.785 de lei, vor fi şi acele ajutoare one-off, de 1000 de lei, 800 de lei şi 600 de lei, care se vor da în două tranşe, respectiv în luna ianuarie şi în luna octombrie”, explică Daniel Baciu, preşedinte la Casa Naţională de Pensii Publice.

Pensionarii vor beneficia de un nou ajutor
Pensionarii vor beneficia de un nou ajutor[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Crește valoarea tichetelor de vacanță din 2023. Care a fost decizia luată de Guvern

 



Citește și:

Bazofile crescute în testele de sânge – semnificații și implicații clinice

Toate detaliile despre voucherele sociale. Când intră suma de bani pe card, pentru tranșa a patra

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies