Dacă şi voi ţineţi post în această perioada a anului, dacă aveţi un stil de viaţă vegan sau sunteţi intoleranţi la lactoză şi/sau ouă şi simţiţi nevoia să mâncaţi o prăjitură gustoasă care să nu aibă printre ingredientele din compoziţie lactate sau ouă, atunci această reţeta va fi cu siguranţă pe gustul vostru.
Punem compoziţia în tavă pregătită în prealabil şi o dăm în cuptorul încins pentru 40-45 de minute. Testul cu scobitoarea este irelevant din cauza că prăjitură conţine gem care la copt tot rămâne moale. Puteţi însă să va daţi foarte uşor seama că prăjitură este gata observând momentul în care începe să se desprindă aluatul de pe margini.
Când prăjitură de post cu nuca şi gem este coaptă o scoateţi din cuptor, o lăsăţi să se răcească după care o tăiaţi pătrăţele şi doar le îndepărtaţi uşor unele de altele.
Faceţi o glazură folosind ciocolată ruptă bucăţi, o linguriţă mică de apă şi una de ulei de cocoş pe care le puneţi într-un vas pe baie de aburi şi le amestecaţi până când se topeşte ciocolată şi se omogenizează compoziţia.
Turnaţi pe deasupra, cât încă este caldă, glazură astfel obţinută ajutându-va de o linguriţă şi lăsând urme din loc în loc pe suprafaţă prăjiturii.
Dacă doriţi o glazurare a întregii suprafeţe măriţi cantitatea de ciocolată.Eu am preferat varianta asta pentru că cei mici nu prea au voie să mănânce ciocolată dar totuşi sunt doritori aşa că am făcut acest compromis reducând cantitatea de ciocolată de pe suprafaţă prăjiturii. Puteţi de asemenea să renunţaţi la ciocolată şi să presăraţi pe deasupra doar puţin zahăr pudra.
sursa: lecturisiarome.ro