Relațiile sănătoase: Cheia unei vieți mai sănătoase și mai fericite

relatie sanatoasa
Relațiile sănătoase: Cheia unei vieți mai sănătoase și mai fericite

Când ai o relație sănătoasă, automat ești și mai fericit. Însă știai ce alte beneficii îți poate aduce?

Află din rândurile următoare, ce impact poate avea o relație sănătoasă și fericită asupra sănătății tale, dar și ce impact poate avea o relație toxică sau chiar singurătatea.

 

Beneficiile pentru sănătatea fizică și mintală ale relațiilor sănătoase

Relațiile aduc cu ele emoții puternice, fie ele pozitive sau negative. Când ai o relație sănătoasă, te simți liniștit și în siguranță, iar legătura cu cineva drag te ajută să te simți stabil.

Știind că există cineva care îți vrea binele, devine mai ușor să faci față provocărilor și să depășești momentele de îndoială. În corpul nostru, substanțele chimice precum oxitocina, dopamina și serotonina contribuie la starea de bine și la fericire. De exemplu, oxitocina, adesea numită „hormonul iubirii”, joacă un rol crucial în dezvoltarea încrederii și a legăturilor emoționale. În același fel, dopamina și serotonina sunt mai prezente atunci când relațiile sunt stabile și iubitoare.
Pe de altă parte, relațiile toxice pot aduce sentimente de singurătate, stres, anxietate, izolare și chiar depresie. Relațiile nesănătoase pot duce la o creștere a cortizolului, cunoscut ca „hormonul stresului”. Prea mult stres și un nivel ridicat de cortizol pe termen lung pot afecta sănătatea fizică, ducând la probleme cardiace, un sistem imunitar slăbit și inflamații.

Citește și: Ce spune Dana Sota despre căsătorie și care este în prezent relația cu fostul soț. „Toate despărțirile dor și trebuie să le onorezi în sensul acesta.”

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

sfaturi pentru o relatie sanatoasa
Relațiile sănătoase: Cheia unei vieți mai sănătoase și mai fericite[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce spune Sânziana Buruiană despre geloziile din cuplu: “Dacă nu ești gelos și ești indiferent, ce iubire mai e aia?”

Impactul singurătății asupra sănătății

Singurătatea poate avea un impact serios asupra sănătății tale, provocând probleme de somn, creșterea tensiunii arteriale și un sentiment general de nemulțumire. În schimb, conexiunile umane îți pot îmbunătăți considerabil calitatea vieții, stima de sine și chiar pot reduce riscul de demență.

E important să faci diferența între singurătate și a fi singur. A te simți singur e o problemă, dar sunt mulți cei care trăiesc singuri și totuși duc vieți fericite și împlinite. Acest lucru arată că relațiile sociale valoroase nu trebuie să fie neapărat romantice sau bazate pe căsătorie. A te simți conectat și a avea relații puternice este esențial pentru sănătatea ta, fie că vei conștientiza asta mai devreme sau mai tărziu.

relatie sanatoasa si puternica
Relațiile sănătoase: Cheia unei vieți mai sănătoase și mai fericite[Sursa foto: freepik]

Citește și: Bianca, primele semne de gelozie, după ce îl vede pe Patrick alături de Virginia! Giuly izbucnește în lacrimi. Care este motivul?- kanald.ro

Citește și: Încă o victimă a Șacalului. Mama fetei a spus adevărul gol-goluț: "A dus-o într-o casă păsită și..." Presupusul criminal al Deliei și Denisei primește noi acuzații- stirilekanald.ro

Cum să menții relațiile sănătoase

Iarba e întotdeauna mai verde acolo unde o uzi. Nicio relație nu e perfectă, dar poți face mici schimbări cu răbdare, atât pentru tine, cât și pentru partenerul tău. O relație sănătoasă nu e greu de întreținut, dar necesită efort. Comunicarea e esențială în orice relație. Fii deschis să discuți problemele și, dacă observi ceva care nu merge bine, adu subiectul în discuție cu grijă și respect.

Nu lăsa lucrurile să se agraveze. Când partenerul tău trece printr-o perioadă dificilă, ascultă-l atent, fără să oferi sfaturi necerute sau să întorci discuția spre tine.

semne relatie sanatoasa
Relațiile sănătoase: Cheia unei vieți mai sănătoase și mai fericite[Sursa foto: freepik]

Ai grijă să nu fii prea rapid în a părăsi o relație de iubire

Știm cât de importante sunt beneficiile pentru sănătate fizică și mentală atunci când te simți conectat și îngrijit. Uneori, oamenii fac greșeala de a renunța la relații sănătoase pentru că se concentrează prea mult pe ceea ce NU primesc de la cei dragi, ignorând calitățile pozitive pe care le au. Relațiile apropiate cu familia, prietenii sau partenerii romantici pot fi provocatoare uneori. Vor exista momente în care veți fi în dezacord, vă veți răni sentimentele reciproc, și poate chiar vă va trece prin minte să renunțați la relație. Deși e o decizie dificilă pe care doar tu o poți lua, poate ar fi bine să încerci să salvezi o relație tensionată, pentru ca amândoi să vă bucurați de iubirea pe care o meritați.

cum sa ai o relatie sanatoasa
Relațiile sănătoase: Cheia unei vieți mai sănătoase și mai fericite[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

6 semne de compatibilitate care îți vor arăta dacă relația ta este pe drumul cel bun

Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

A murit Gheorghe Mulțescu. Care a fost cauza decesului

Theo Rose a vorbit despre decizia care i-a schimbat total viața

Lizge Cömert, actrița care joacă rolul Susen în serialul Totul pentru familia mea, apariție uluitoare în mediul online, după ce a recurs la o nouă intervenție estetică la nivelul feței Iată cum arată în prezent

"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!


Cookies