Maica Marciana de la Mănăstirea Țigănești a dezvăluit rețeta prăjiturii de post cu mere.
Maica Marciana de la Mănăstirea Țigănești a prezentat o prăjitură de post cu mere, perfectă pentru perioada în care credincioșii se află.
Care sunt ingredientele de care aveți nevoie și cum realizează maica Marciana aluatul
Citește și: Ruladă de pui cu spanac. Cea mai suculentă și gustoasă!
Citește și: Este uleiul de trufe cu adevărat sănătos? 7 beneficii semnificative ale acestuia
Maica Marciana de la Mănăstirea Țigănești a povestit pentru Trinitas TV, cum realizează o rețetă de plăcintă cu mere, foarte veche, reinterpretată pentru varianta postului. Aceasta a povestit care sunt ingredientele și cum realizează aluatul.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Ingrediente:
- 1.2 kg de mere rase, stoarse și călite
- 6 căni de făină
- 3 căni suc de portocale sau apă minerală
- 2 căni zahăr
- Esență de vanilie
- Coajă de lămâie și/sau portocală
- 2 pliculețe praf de copt
- ½ lingurițe de bicarbonat
- Un praf de sare
- Scorțișoară (opțional)
Ingredientele sunt pentru o tavă de 35/45 cm.
„Avem aici o prăjitură care se face după o rețetă foarte veche. Se poate face de dulce sau de post, fructe de sezon în orice perioadă a anului. Cernem făina să fie proaspăt cernută. Va crește mai bine dacă este cernută proaspăt. Facem varianta de post și punem sucul de portocale și o cană de apă. Punem un praf de sare, adăugăm zahărul.
Sucul înlocuiește ouăle, oferă și culoare și gust. Adăugăm și esențele, fiecare ce dorește. Pun și coajă de protocală la mirodenii. În urmă cu mulți ani, când mama a fost la Băi, a mâncat o prăjiturică la o doamnă și m-a sunat să-mi spună că e o prăjiturică foarte ușor de făcut. Mi-a povestit că se face o cocă puțin mai groasă decât la clătite, doar că se adaugă merele.
Cum face maica Marciana plăcinta de post cu mere
Maica Marciana a explicat, pas cu pas, cum face aluatul pentru prăjitură și care sunt ingredientele de care are nevoie pentru a aromatia totul. „Eu am măr călit. Călesc mărul pentru că îl fac cu o zi, două înainte. Când fac prăjitura, se face foarte rapid. Acum, spre final, adaug și puțin bicarbonat. Batem bine pentru a nu rămâne cocoloașe. Avem tava de copt, am ajuns la consistența dorită, să curgă, nici prea groasă. Acum, când punem în tavă, punem cam trei sferturi din cocă. Merele date prin răzătoare le facem cu zahăr, apoi punem deasupra aluatului, să fie uniform. Nici prea mult măr, dar să fie cât de cât repartizat uniform. Acum punem restul de compoziție rămas deasupra, peste tot. Cu încredere o băgăm la cuptor, după care o mai întorc și o las până la 45 de minute.”, a mai povestit Maica Marciana.