Maica Marciana de la Mănăstirea Țigănești a dezvăluit rețeta prăjiturii de post cu mere.
Maica Marciana de la Mănăstirea Țigănești a prezentat o prăjitură de post cu mere, perfectă pentru perioada în care credincioșii se află.
Care sunt ingredientele de care aveți nevoie și cum realizează maica Marciana aluatul
Citește și: Ruladă de pui cu spanac. Cea mai suculentă și gustoasă!
Citește și: Este uleiul de trufe cu adevărat sănătos? 7 beneficii semnificative ale acestuia
Maica Marciana de la Mănăstirea Țigănești a povestit pentru Trinitas TV, cum realizează o rețetă de plăcintă cu mere, foarte veche, reinterpretată pentru varianta postului. Aceasta a povestit care sunt ingredientele și cum realizează aluatul.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Ingrediente:
- 1.2 kg de mere rase, stoarse și călite
- 6 căni de făină
- 3 căni suc de portocale sau apă minerală
- 2 căni zahăr
- Esență de vanilie
- Coajă de lămâie și/sau portocală
- 2 pliculețe praf de copt
- ½ lingurițe de bicarbonat
- Un praf de sare
- Scorțișoară (opțional)
Ingredientele sunt pentru o tavă de 35/45 cm.
„Avem aici o prăjitură care se face după o rețetă foarte veche. Se poate face de dulce sau de post, fructe de sezon în orice perioadă a anului. Cernem făina să fie proaspăt cernută. Va crește mai bine dacă este cernută proaspăt. Facem varianta de post și punem sucul de portocale și o cană de apă. Punem un praf de sare, adăugăm zahărul. Sucul înlocuiește ouăle, oferă și culoare și gust. Adăugăm și esențele, fiecare ce dorește. Pun și coajă de protocală la mirodenii. În urmă cu mulți ani, când mama a fost la Băi, a mâncat o prăjiturică la o doamnă și m-a sunat să-mi spună că e o prăjiturică foarte ușor de făcut. Mi-a povestit că se face o cocă puțin mai groasă decât la clătite, doar că se adaugă merele. Ulterior, la cea de dulce, cu ouă și lapte, am inventat-o pe asta. Acum adăugăm făina care este cernută, după cum ați văzut. Făina se să pună în ploaie pentru a nu se face cocoloașe. Adaugăm și praful de copt. Prăjitura aceasta o pregătesc de câte ori este nevoie. O fac la măicuțe sau la oaspeți.”, a povestit Maica Marciana.
Cum face maica Marciana plăcinta de post cu mere
Maica Marciana a explicat, pas cu pas, cum face aluatul pentru prăjitură și care sunt ingredientele de care are nevoie pentru a aromatia totul. „Eu am măr călit. Călesc mărul pentru că îl fac cu o zi, două înainte. Când fac prăjitura, se face foarte rapid. Acum, spre final, adaug și puțin bicarbonat.