Acesta preparat este specific nordului Greciei și este cel mai adesea realizat cu brânză feta.
Așa cum pe mulți a obișnuit, prezentatoarea TV a ales să publice un nou clip cu o rețetă bună de te lingi pe degete!
Gabriela Cristea: "Sună pompos dar e doar o plăcintă delicioasă cu brânză sărată și spanac…și mie nu-mi place spanacul, dar plăcinta asta e de vis!"
Cu toate ingredientele pe masa de lucru, jurnalista le-a avut alături inițial și pe cele două fiice.
Citește și: Plăcintă cu cartofi și cașcaval la tigaie. Secretul rețetei delicioase, dezvăluit de Tavi Clonda!
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
- Un pachet unt
- Un pachet foi de plăcintă
- 700 g brânză sărată feta
- O legătură ceapa verde
- 5 oua
- 100 de frunze spanac
- Ulei de măsline
- 200 de grame smântână lichida cu 33% grăsime
- 150 de grame iaurt cu 10% grăsime
Mod de preparare Spanakopita, plăcintă cu brânză sărată și spanac după rețeta Gabrielei Cristea
“Spanacul l-am spălat și l-am lăsat la scurs. Eu am folosit baby spanac pentru că așa am găsit și nu am vrut spanac congelat. Începem să radem brânza, pentru că mi se pare cea mai grea operațiune din prepararea acestei plăcinte. Am spălat și legătura de ceapa verde și o s-o toc mărunt, mărunt. Ne-am mutat în zona aragazului, pentru că este momentul să facem umplutura pentru plăcintă. Am pus o tigaie la încins, apoi am pus ulei și o bucățică de unt. Acum adaugăm ceapa pentru a o căli. După ce s-a înmuiat ceapa, adaugăm și spanacul. Asezonam totul cu sare, dar nu multă, pentru că brânza este deja sărată. Puneți și piper. După ce spanacul a scăzut și și-a schimbat culoarea, este momentul să dam tigaia de-o parte și să ne ocupam de brânză.”
În bolul cu brânză rasa, Gabriela Cristea adăugat 7 ouă.
"Am aici aproximativ 700 de grame de brânză. Voi puteți face ce amestec vă doriți. Puteți adăuga și un iaurt cum am să fac eu sau brânză proaspătă. Mie nu-mi place brânza aceasta proaspătă. Știți cum este, fiecare gospodină face după cum îi place sau după cum vor cei din familie.
Gabriela Cristea a luat fiecare foaie de plăcintă și a uns-o cu unt topit. Apoi a turnat compoziția și a început să ruleze foaia cu umplutură. Forma tăvii este una rotundă, exact ca cea de tartă.
Umplutura de deasupra pentru plăcinta grecească după rețeta Gabrielei Cristea
- 2 ouă
- 100 ml smântână lichidă
- 100 ml apă minerală
Prezentatoarea a bătut două ouă, cu smântâna lichidă și apoi la final a adăugat apa minerală.
“Compoziția o turnăm deasupra și lăsăm plăcinta să se liniștească 10 -12 minute, înainte să o dăm la cuptor. Abia acum aprindem cuptorul la 200 de grade.”
După ce a stat puțin la frăgezit, plăcinta a fost introdusă în cuptor la temperatura de 170 de grade, timp de 40 de minute.
Un val de reacții a primit Gabriela pe rețelele de socializare. Unele doamne au considerat că nu a respectat rețeta originală de Spanakopita și au adus o serie de observații. În apărarea sa, vedeta a specificat: “Nu am spus că este rețeta originală, am spus că este așa cum o gătesc eu. Cred că frumusețea gătitului acasă, stă în faptul că fiecare poate să-și gătească după bunul plac. Sunt zeci de cărți cu rețeta originală, eu am preferat să adaptez după gustul meu.” a spus Gabriela Cristea.