Tiramisu clasic și tradițional. Fiecare mușcătură este o plăcere!

retete de gustare

Tiramisu clasic și tradițional

Tiramisu clasic și tradițional, o rețetă ideală pentru o cină festivă. Servește tiramisu la finalul unei cine pentru a încheia masa cu un desert savuros.

Tiramisu clasic este un desert italian renumit, ce combină pișcoturile înmuiate în cafea cu o cremă fină de mascarpone, îmbogățită cu arome delicate de vanilie și lichior Marsala. Acest desert elegant oferă un echilibru perfect între dulce și amărui, având un aspect sofisticat și o textură catifelată.

Citește și: Rețeta de gomboți cu prune! Cum prepară chef Roxana Blenche desertul copilăriei: „După ce gomboții s-au ridicat la suprafață, îi mai lăsăm 5 minute, după care îi scoatem și îi punem în pesmet.”

tiramisu clasic
Tiramisu clasic și tradițional[Sursa foto: freepik]

Citește și: Cheesecake la cuptor, decorat cu fructe proaspete. Este pur și simplu perfect!

Pentru această rețetă, vom avea nevoie de 60 de minute (timp de pregătire), respectiv 60 de minute (timp de gătire), ceea ce va duce la aproximativ 2

ore (timp total), pentru ca la final, să ne putem bucura de savoarea desertului.

Ingrediente

Ingrediente pentru crema de mascarpone

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

- 500 g de mascarpone
- 4 ouă mari, separate
- 150 g de zahăr
- 1 linguriță de extract de vanilie
- Un praf de sare

Ingrediente pentru asamblare și decor 

- 400 g de pișcoturi 
- 300 ml de cafea tare, răcită
- 60 ml de lichior Marsala (opțional)
- Cacao pudră pentru decor

retete pentru desert
Tiramisu clasic și tradițional[Sursa foto: freepik]

Mod de preparare desert

Mod de preparare cremă de mascarpone

Citește și: Julia îl cheamă pe Sebastian în camera roșie! „Îmi place...”. Aflați cum reacționează Roberta în episodul din „Casa iubirii” de sâmbătă, 29 iunie, de la 16:00 și 19:00, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...- stirilekanald.ro

  1. Separați albușurile de gălbenușuri și puneți-le în două boluri mari și curate.
  2. În bolul cu gălbenușuri, adăugați 100 g de zahăr și bateți cu un mixer la viteză mare până când amestecul devine gros și de culoare galben pal. Adăugați extractul de vanilie și mascarpone, continuând să amestecați la viteză medie până când obțineți o cremă omogenă și fină.
  3. În bolul cu albușuri, adăugați un praf de sare și bateți cu mixerul la viteză medie până când se formează spumă.
    Adăugați treptat restul de 50 g de zahăr și continuați să bateți până când obțineți vârfuri ferme și lucioase.
  4. Încorporați treptat albușurile bătute în crema de gălbenușuri și mascarpone, folosind o spatulă și mișcări delicate de jos în sus pentru a păstra aerul în compoziție. Crema rezultată trebuie să fie pufoasă și ușoară.

Mod de preparare pișcoturi

  1. Preparați 300 ml de cafea tare (espresso) și lăsați-o să se răcească complet.
    Dacă folosiți lichior Marsala, adăugați-l în cafea și amestecați bine.
  2. Înmuiați rapid fiecare pișcot în cafea, având grijă să nu le țineți prea mult pentru a nu se înmuia excesiv. Pișcoturile trebuie să fie ușor umede, dar să își păstreze forma.

Asamblarea desertului

  1. Într-o tavă dreptunghiulară, așezați un strat de pișcoturi înmuiate, aliniindu-le unul lângă altul pentru a acoperi întreaga suprafață a tăvii.
    Întindeți jumătate din crema de mascarpone peste stratul de pișcoturi, netezind suprafața cu o spatulă pentru a obține un strat uniform.
  2. Așezați un al doilea strat de pișcoturi înmuiate peste crema de mascarpone, acoperind întreaga suprafață a tăvii. Întindeți restul de cremă de mascarpone peste al doilea strat de pișcoturi, netezind din nou suprafața cu o spatulă.

Decorarea si servirea

  1. Cerneți un strat generos de cacao pudră peste stratul final de cremă de mascarpone, acoperind uniform întreaga suprafață. Acoperiți tava cu folie alimentară și dați tiramisu-ul la frigider pentru cel puțin 4 ore, de preferat peste noapte. Acest timp de răcire permite aromelor să se îmbine și texturilor să se stabilizeze.
  2. Scoateți tiramisu din frigider și îndepărtați folia alimentară. Folosiți un cuțit ascuțit pentru a tăia porții pătrate sau dreptunghiulare. Pentru un plus de eleganță, puteți adăuga pe fiecare porție câteva frunze de mentă proaspătă sau câteva fructe proaspete, precum zmeura sau căpșunile. Poftă bună!

Îți recomandăm și rețeta de  Tort cu portocale. Tortul armoniei, într-un dans de arome!, pentru un desert ce combină blaturi pufoase cu o cremă fină și aromă de portocale. Decorat cu felii de portocale proaspete și o glazură delicată, acest tort oferă un gust dulce-acrișor, fiind perfect oricând.

retete de prajituri de casa
Tiramisu clasic și tradițional[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Cele mai așteptate filme si seriale noi din 2024

Pandișpan cu vișine. O alegere minunată, cu o notă de dulceață care va încânta pe oricine

OOPS! Andreea Mantea, cu trupul mai DEZGOLIT ca niciodată! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat TOT la vedere

Andreea Bălan, veste de ultim moment despre relația cu Victor Cornea, când toți credeau că se căsătoresc

Ce se întâmplă cu pisica care a mers singură la spital să nască? Apelul făcut de medicul veterinar: "A iubit-o o țară întreagă și la final nu a mai vrut-o nimeni"

Motivul pentru care Simona Pătruleasa nu își dorea să se căsătorească: „Nu mă așteptam...”

Julia îl cheamă pe Sebastian în camera roșie! „Îmi place...”. Aflați cum reacționează Roberta în episodul din „Casa iubirii” de sâmbătă, 29 iunie, de la 16:00 și 19:00, la Kanal D

Românii din vestul țării, în pericol! Medicii trag un semnal de alarmă. Boala care îi pândește, din cauza bacteriei descoperită în aer


Cookies