Luna Decembrie este cunoscută pentru consumul de portocale, deoarece sunt fructe care conțin numeroase vitamine, rezerve de potasiu și puține calorii. Însă, portocalele pot dăuna sănătății dacă vor fi consumate mult prea des, într-o cantitate mare.
Larisa Rusu, nutriționistă, a vorbit în cadrul emisiunii “Teo Show” difuzată la Kanal D, despre consumul în exces al portocalelor.
”Le mâncăm în perioada iernii, pentru că trebuie să profităm, fiind fructe de sezon, dar le mâncăm cu mult cumpăt, adică nu exagerat, doar cât trebuie”, a precizat specialista.
Fresh de portocale pe stomacul gol
Fresh-ul de portocale nu este recomandat să fie consumat pe stomacul gol. Micul dejun trebuie să conțină o masă mult mai consistentă, nefiind obligatoriu să se regăsească doar alimente
”Aici nu sunt neapărat de acord. Consider că micul dejun trebuie să fie o masă mai consistentă, în ideea în care nu e obligatoriu să avem doar alimente lichide, ci mai degrabă alimente solide.
Citește și: Cum sa prepari ceaiul verde: idei garantate
Citește și: Rețetă de vin fiert. Cum să prepari cea mai delicioasă băutură în timpul iernii
Pătrunjelul, un înlocuitor al portocalelor
În cazul persoanelor care nu obișnuiesc să consume sucuri citrice, un înlocuitor sănătos, cu proprietăți asemănătoare este pătrunjelul. Mai mult decât atât, pătrunjelul este mult mai bogat în vitamina C decât portocala, însă, referindu-ne la cantitatea de vitamina C pe 100 de grame. Așadar, nu poate fi consumat pătrunjel de 100 de grame, ci mai degrabă o portocală care are între 100-80 de grame.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
”Pătrunjelul este mai bogat in vitamina C decât portocala, doar că, din păcate, se referă la cantitatea de vitamina C pe 100 de g. Așadar, nu o sa putem mânca pătrunjel 100 de g, ci mai degrabă o portocală care are între 100-80 de g”,
Citește și: Cum cureți o rodie. „În mod excepţional, unele persoane pot dezvolta reacţii alergice la sucul de rodie"
Citește și: Secretul celor mai delicioase poale-n brâu de post. Ce ingredient schimbă complet gustul
Portocala întreagă, mai recomandată decât fresh-ul de portocale
O portocala întreagă este mult mai potrivită pentru consum decât un fresh de portocale, deoarece prin stoarcerea ei rezultă o cantitate mare de zaharuri, prin care se
”Pentru că, prin stoarcerea portocalei rezultă o cantitate de suc-apă și o cantitate mare de zaharuri, pentru că pierdem pulpa. Cu ajutorul aparatelor de stors putem păstra și pulpa în fresh, doar că atunci se pierde vitamina C, deoarece cuțitele aparatelor respective oxidează vitamina C”,
a spus ea.Citește și: Ce se întâmplă cu pielea ta când nu consumi suficientă Vitamina C
Citește și: Câte calorii are o portocală
Care sunt urmările excesului de portocale
Printre urmările consumului de portocale în exces se numără afectarea cariilor din cauza zaharurilor ridicate, smalțul deteriorat din cauza acidității, probleme digestive, riscul de diabet zaharat dacă persoanele nu sunt atente sau deja sunt predispuse unei glicemii crescute, și riscul de osteoporoză.
”În primul rand, afectăm dinții datorită zaharurilor, nu vorbim despre zaharuri propriu zis, ci despre fructoză. Afectează smalțul dentar, datorită acidității, apar cariile datorită zaharurilor în conținut mai mare. Riscăm să creștem în greutate dacă vom consuma multe zaharuri, sau putem ajunge la un posibil diabet dacă nu suntem atenți sau dacă deja suntem predispuși cumva la o glicemie crescută, sau avem în familie părinți sau bunici de la care putem moșteni”, a mai menționat aceasta.
Câteva beneficii ale consumului de portocale, însă nu în exces sunt creșterea imunității, ajutorul la digestie și la menținerea greutății, prevenirea anemiei și hidratarea corpul, reducerea nivelul de colesterol, prevenirea afecțiunile cardiovasculare, încetinirea debutul menopauzei la femei, prevenirea apariției pietrelor la rinichi .
Citește și: 6 Rețete de limonadă cu lămâie. Răcoritoare și fresh, sunt perfecte în zilele toride
Citește și: Ce trebuie să mănânci pentru o piele tânără. 6 alimente pe care să le incluzi în dieta ta zilnică