Puiul este considerat unul dintre cele mai versatile tipuri de carne. Însă, consumul în mod excesiv poate dăuna pentru greutate, pentru inimă și poate avea un risc crescut de intoxicații alimentare.
Prea multe proteine consumate
În jur de 10 până la 35 la sută din aportul caloric de zi cu zi ar trebui să conțină proteine. Însă, consumul prea mare de proteine poate face ca organismul să stocheze acest lucru ca grăsime. Dacă se consumă o bucată mare de pui în fiecare zi, persoanele pot contribui la o porțiune masivă din aportul de proteine, așa că este recomandat să se urmărească atent, potrivit dcmedical.ro.
Consumul excesiv de carne de pui poate duce la niveluri crescute de colesterol.
Citeste si: Rețetă de sparanghel cu carne de vită
Citeste si: 5 alimente care cresc nivelul estrogenului. Le poți include în alimentația ta de azi
Risc ridicat de toxiinfecție alimentară
Manipularea puiului a fost întotdeauna o problemă. Dacă nu se prepară carnea în mod corespunzător, sau dacă legumele intră în contact cu puiul crud, există o posibilitate de expunere la salmonella sau la bacteria numită campylobacter. Bacteriile respective sunt renumite pentru efectele neplăcute asupra corpului uman, putând produce boli severe. Astfel, este extrem de important pentru grupurile vulnerabile de persoane, precum persoanele în vârstă, copiii și femeile însărcinate, să evite acest tip de contaminare.
Risc de rezistență la antibiotice
Este o practică în rândul fermierilor de păsări să administreze antibiotice animalelor lor. Mâncând puiul respectiv, persoanele pot deveni rezistente la antibiotice. Astfel, acest lucru prezintă un risc real atunci când oamenii pot avea o infecție în organism și trebuie să ia antibiotice. Există posibilitatea ca medicamentul să nu funcționeze în mod corespunzător.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Rețetă ușoară de fajitas de pui. Este gata de servit în 40 de minute!
Scurtarea duratei de viață dacă puiul este prăjit
Un studiu amplu, pe termen lung, cu 107.000 de femei a ajuns la concluzia că 44% dintre cei care au consumat mâncare prăjită în fiecare zi au fost obezi. După ce cercetătorii au controlat factorii de risc precum obezitatea și lipsa activităților fizice, lucrurile nu s-au îmbunătățit. Consumul de alimente prăjite, precum carnea de pui prăjită, a fost asociat cu bolile legate de inimă. Studiul publicat în BMJ în 2019, a menționat că femeile care au mâncat una sau mai multe porții de pui prăjit zilnic au un risc cu 13% mai mare de deces din orice cauză, comparativ cu
Cât de bun e consumul de carne în fiecare zi pentru proteine
Carnea slabă este considerată o sursă bună de proteine. Aceasta are aproximativ 25-30% proteine din greutatea totală, după gătit. O porție de 100 de grame de piept de pui gătit conține aproape 31 de grame de proteine.
Aceeași porție de carne de vită slabă conține aproximativ 27 de grame.Te ajută să slăbești
Într-un studiu publicat în jurnalul Apetit, cercetătorii au dezvăluit că puiul era la fel de bun precum carnea de vită și de porc la declanșarea eliberării de hormoni intestinali și insulină, care influențează sațietatea. Mâncând zilnic carne de pui, în locul alimentelor bogate în calorii, cum ar fi carnea mai grasă și alimentele procesate și evitând consumul multor carbohidrați cu conținut scăzut de fibre, se pot pierde kilograme.
Se construiesc mușchi
Proteinele sunt elemente de bază ale mușchilor, cina zilnică de pui oferind materiile prime de care o persoană are nevoie pentru a deveni mai puternică și mai masivă. Puiul este o proteină completă, bogată în leucină, un aminoacid care joacă un rol important în sinteza proteinelor musculare prin stimularea căilor de construire a proteinelor, potrivit unui studiu realizat în Jurnalul de nutriție. Totodată, un studiu din 2018 în British Journal of Sports Medicine care a analizat alte 49 de studii au constatat că, cantitatea potrivită de proteine zilnice pentru a câștiga mușchi este de 1,6 grame pe kilogram de masă corporală. Așadar, pentru o persoană de 160 de kilograme, ar fi 115 grame de proteine pe zi.