Ştiu. Ai o reţinere să îmbraci costumul de baie, să socializezi, să mănânci, să te dezbraci, să te bucuri de viaţă pe de-a-ntregul. Uneori eviţi chiar să ieşi din casă din cauza că eşţi balonată. Iar dacă eşti bărbat, porţi tricoul sau cămăşă peste pantaloni şi te scuzi că eşti gurmand. Vestea proastă este că neglijenţă ta te-a adus aici şi veştile bune sunt că nu e neapărat vină ta şi că problema se poate remedia. Balonarea poate fi prevenită, evitată sau combătută.
Chiar în condiţîi de sănătate perfectă, diferiţi oameni pot avea bacterii diferite în intestine şi de aici diferenţa de toleranţă a anumitor alimente: ceea ce mie îmi face bine, ţie îţi poate produce indigestie şi invers.
Mai mult, se discuta chiar despre faptul că anumite colonii de microorganisme din intestinele noastre (sau absenţa altora) ar fi responsabile de obezitate. În realitate toleranţele/intoleranţele alimentare depind de mai mulţi factori, printre care şi felul în care corpul secretă enzime digestive – de exemplu, în cazul meu corpul nu secretă lactaza, enzima care digera lactoză din lactate.
În această situaţie sunt mulţi oameni, poate o bună parte dintre cei ce au probleme cu balonarea, însă majoritatea nu acordă atenţie acestui fapt şi consideră că s-au îngrăşat pur şi simplu sau că au o dereglare în corp, nu intoleranţă la lactoză.
Alimentele care în general produc gaze şi balonare:
fasolea
mazărea
lintea
cruciferele (varză, conopidă, broccoli, varză de Bruxelles)
ceapă crudă
gumă de mestecat
dulciurile dietetice
conservele
fructele uscate
grăsimile care provoacă inflamaţîi: grăsimile trans (parţial hidrogenate: margarină), grăsimile săturate (grăsimea animală din carne şi din lactate), grăsimile omega-6 (din uleiuri vegetale, carne, cereale, nuci şi alune)
alte alimente bogate în fructani: grâu, orz, secară, curmale, grapefruit, fructe cu samburi ţări, pastaioasele în general, anghinarea, usturoiul
alimentele procesate şi mâncărurile semipreparate
batoanele sau alte prăjiturele din comerţ
citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>