Murăturile nu sunt doar o tradiţie culinară, o îmbogăţire a meselor din sezonul rece, ci şi un cocteil magic pentru organism, cu beneficii nenumărate! Iată de ce este mai mult decât indicat să mâncăm murături.
Murăturile obţinute cu apă şi sare sunt cele mai puternice şi ieftine probiotice naturale. Pot fi făcute în orice moment, nu neapărat toamna, şi consumate tot timpul anului.
Pentru a nu exagera cu consumul de sare, cea mai simplă reteţă de murături în saramură se face prin păstrarea proporţiei de 1 lingură de sare grunjoasă de calitate (Himalaya, sare de mare, sare neagră) la 1 litru de apă.
Apa astfel sărată se toarnă în borcane de sticlă peste legumele sau fructele care urmează să fie murate. Pentru aromă, dar şi cu rol de conservant, se adaugă hrean proaspăt, crenguţe de vişin, boabe de muştar şi piper, tulpini uscate de mărar şi căţei de usturoi.
Procesul de fermentare se face ţinând borcanul la soare timp de 2-3 zile, timp în care compoziţia se agită zilnic.
citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>