O scurtă istorie a românilor din cele mai vechi timpuri până astăzi

O scurtă istorie a românilor din cele mai vechi timpuri până astăzi
O scurtă istorie a românilor din cele mai vechi timpuri până astăzi

O scurtă istorie a românilor din cele mai vechi timpuri până astăzi. Rezumatul trece în revistă succesiunea evenimentelor, din cele mai vechi timpuri, care au dus la formarea statului modern, unitar naţional, România. Firul rosu al acestei prezentări fiind idealul de unificare al teritoriilor locuite de români.

Prin campanii politice şi militare, regele dac reuşeşte în preajma anului 70 î.Hr. să treacă teritoriile daco-geţilor sub o autoritate unică. Regatul lui Burebista cuprindea toată lumea traco-geto-dacă şi se întinde de la munţii Haemus (Balcani), până la Carpaţii Păduroşi, de la Tyras (Nistru), până la Tissus (Tisa).

Regele dac dispunea de o armată însemnată, conform lui Strabon ea număra peste 200 000 de soldaţi. Mai mulţi istorici contemporani consideră această cifră exagerată.

Burebista, considerat de istorici ca fiind cel dintâi şi cel mai mare rege alt Traciei, a stabilit capitala Regatului geto-dac în Munţii Orăştiei, la Sarmisegetuza. Aici, în munţii transilvăneni, au fost ridicate o serie de fortificaţii (Costeşti, Blidaru, Piatra Roşie), care au fost ulterior consolidate de conducătorii ce l-au succedat pe Burebista.

Societatea geto-dacă era formată dintr-o aristocraţie tribală (tarabostes în dacă, pileati în latină) şi o clasa a oamenilor de rând, liberi (în latină comati sau capillati).

Ultimii, conform denumirii în latină, erau pletoşi, în timp ce primii umblau cu capul acoperit cu o căciulă.

Amprenta Romei

În urma campaniilor militare, regatul lui Burebista a cunoscut o extindere semnificativă, până în apropierea graniţelor Imperiului Roman. Regele dac, ajuns între timp chiar să fie temut şi de romani (conform lui Strabon), a încercat să intre în disputa internă a Imperiului Roman şi profitând de războiul civil dintre Caesar şi Pompei, a ţinut partea celui de-al doilea.

După înfrângerea lui Pompei de la Pharsalos, Caesar a plănuit o campanie masivă împotriva dacilor, dar asasinarea generalului roman în anul 44 î.Hr a amânat confruntarea cu Dacia pentru o perioadă de peste 100 ani.

Burebista împărtăşeşte soarta lui Caesar, cam în acelaşi timp (35 î. Hr), fiind victima unui complot intern, iar Regatul întemeiat de el pierde din putere şi influenţă, iar frontierele statului dac cunosc o restrângere semnificativă.

citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>

 



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Ce iubeşti şi ce urăşti la Sărbătorile de iarnă, în funcţie de ZODIE

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies