O scurtă istorie a românilor din cele mai vechi timpuri până astăzi

O scurtă istorie a românilor din cele mai vechi timpuri până astăzi
O scurtă istorie a românilor din cele mai vechi timpuri până astăzi

O scurtă istorie a românilor din cele mai vechi timpuri până astăzi. Rezumatul trece în revistă succesiunea evenimentelor, din cele mai vechi timpuri, care au dus la formarea statului modern, unitar naţional, România. Firul rosu al acestei prezentări fiind idealul de unificare al teritoriilor locuite de români.

O nouă perioadă de înflorire a Daciei are loc sub conducerea lui Decebal (87-106 d.Hr.). Deşi mai restrâns decât regatului lui Burebista, sub conducerea noului lider, Dacia cunoaşte o dezvoltare economică şi militară importantă.

Au loc mai multe confruntări între armatele Imperiului Roman şi cele ale lui Decebal, cea mai cunoscută fiind cea de la Tapae. Dar cele mai crâncene confruntări dintre cele două tabere au avut loc între anii 101-102 şi anii 105-106 d.Hr.

Imperiul Roman a reuşit să-i înfrângă pe geto-daci, iar după cucerire, statul dac devine provincie romană.

Două monumente comemorative stau mărturie luptelor daco-romane: Columna lui Traian de la Roma şi Tropaeum Traiani de la Adamclisi.

Perioada în care Dacia a fost provincie romană (106-271 d. Hr) a adus o serie de schimbări semnificative socio-economice, politice şi culturale şi a avut loc un puternic proces de romanizare, atât în teritoriul ocupat, cât şi în cel rămas liber.

Istoricii au convenit că acesta este momentul în care începe să se cristalizeze un nou popor, poporul român, rezultatul contopirii dintre băştinaşii daci, primul element etnic de bază şi populaţia romană, formată din coloniştii imperiului, precum şi să apară limba vorbită de acest nou popor, limba română.

Ca urmare a diverselor crize din imperiu şi presiunea constantă a populaţiilor barbare de la marginea imperiului, împăratul Aurelian decide în anul 271 să se retragă la sud de Dunăre, cu armate şi o parte din aparatul administrativ şi cu o anumită populaţie urbană.

O parte din coloniştii romani şi populaţia dacă romanizată rămân pe loc şi păstrează legături economice, sociale şi culturale cu imperiul de peste Dunăre. Exista dovezi arheologice pe întreg teritoriul României care confirmă această teză, în principal morminte şi descoperiri monetare.

Valul de populaţii barbare au adus schimbări masive în fosta provincie romană. O parte din oraşele romane au fost distruse, în consecinţă a avut loc o retragere a populaţie din zonele urbane spre zonele rurale, precum şi o administrare locală ieşită total de sub administrarea Imperiului.

citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>

 



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Ce iubeşti şi ce urăşti la Sărbătorile de iarnă, în funcţie de ZODIE

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies