O scurtă istorie a românilor din cele mai vechi timpuri până astăzi. Rezumatul trece în revistă succesiunea evenimentelor, din cele mai vechi timpuri, care au dus la formarea statului modern, unitar naţional, România. Firul rosu al acestei prezentări fiind idealul de unificare al teritoriilor locuite de români.
Prima unificare a ţărilor româneşti
Un punct de cotitură în istoria românilor l-a reprezentat domnia lui Mihai Viteazu (1593-1601), perioadă în care a avut loc unirea celor trei provincii româneşti, Transilvania, Ţara Românească şi Moldova.
Odată în plus, unirea temporară înfăptuită de Mihai Viteazul vine să confirme legăturile economice şi politice dintre provincii, aflate pe un substrat de unitate de neam, limbă, cultură, obiceiuri şi credinţe. Reuşita domnitorului Mihai demonstrează că existau preocupări în regiune pentru unificarea tuturor românilor sub un singur domnitor şi într-o singură unitate statală.
Conform documentelor emise la Alba Iulia, Mihai Viteazul se intitula: Io, Mihail Voievod, din mila lui Dumnezeu, domn al Ţării Româneşti şi Ardealului şi a toată ţara Moldovei!
Unirea din timpul domniei lui Mihai Viteazul, deşi a fost de scurtă durată a reuşit să trezească în conştiinţa românească ideea de unitate, iar ecourile acestei înfăptuiri s-au făcut simţite în generaţiile următoare.
Figura marelui domnitor a fost glorificată, devenind un simbol al unităţii naţionale şi a influenţat mişcările ulterioare pentru crearea statului naţional unitar şi independent în graniţele vechii Dacii.citeste continuarea aici